SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-MENASİK

<< 2982 >>

DEVAM: 41- HACC'I FESHETMEK (YANİ UMRE'YE ÇEVİRMEK) BABI

 

حدّثنا مُحَمَّدُ بْنُ الصَّبَّاحِ. حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنُ عَيَّاشٍ عَنْ أبِي إِسْحَاقَ، عنِ الْبَرَاءِ ابْنِ عَازِبٍ؛ قَالَ: خَرَجَ عَليْنَا رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم وَأَصْحَابُهُ. فَأَحْرَمْنَا بِالْحَجِّ. فَلَمَّا قَدِمْنَا مَكَّةَ  قَالَ ((اجْعَلُوا حِجَّتَكُمْ عُمْرَةً)) فَقَالَ النَّاسُ: يَا رَوسُولَ اللهِ! قَدْ أَحْرَمْنَا بِالْحَجَّ. فَكَيْفَ نَجْعَلُهَا عُمْرَةً.  قَالَ ((انْظُرُوا مَاآمُرُكُمْ بِهِ، فَافْعَلُوا)) فَرَدُّوا عَلَيْه الْقَوْلَ. فَغَضِبَ. فَانْطَلَقَ. ثُمَّ دَخَلَ عَلَى عَائِشَةَ غَضْبَانَ. فَرَأَتِ الْغَضَبَ فِي وَجْهِهِ، فَقَالَتْ: مَنْ أَغَضَبَكَ؟ أَغْضَبَهُ اللهُ!  قَالَ ((وَمَالِي لاَ أَغْضَبُ وَأَنَا آمُرُ أَمْراً فَلاَ أُتْبَعُ؟)).

 

في الزوائد: رجال إسناده ثقات. إلا أن فيه أبا إسحاق. واسمه عمرو بن عبد الله. وقد اختلط بأَخَرَة. ولم يتبين حال ابن عياش. هل روى قبل الاختلاط أو بعده، فيتوقف حديثه حتى يتبين حاله.

 

El-Berâ bin Âzib (r.a.)'den; Şöyle demiştir: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ve ashabı başımızda (hac yolculuğuna) çıktılar. Biz (sahâbilerin çoğu) hac niyetiyle ihrama girdik. Sonra Mekke'ye vardığımız zaman Resül-i Ekrem (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) (bize): Bu haccınızı umre'ye çeviriniz, buyurdu. Sahâbiler: Yâ Resûlallah! Biz hac niyetiyle ihrama girdik. Haccımızi umre'ye nasıl çevirelim, dediler.    Resûl-i Ekrem  (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) :

 

Size emrettiğim şeye bakınız, (onu) yapınız, buyurdu. Sahâbiler: İhramdan çıkmaya yanaşmadılar. Resûl-i Ekrem (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) (bu duruma) hiddetlenip gitti. Sonra Âişe (r.anha)'nm yanına öfkeli olarak girdi. Âişe (r.anha) : (Yâ Resûlallah)! Kim seni hiddetlendirdi? Allah o kimsenin cezasını versin, dedi. Resûl-i Ekrem (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) :

 

Ben bir şeyi emredip de bana uyulmadığı halde nasıl hiddetlenmeyeyim? diye cevab verdi.

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Bunun senedindeki raviler sika kimselerdir. Ancak senedde Ebü İshak bulunur. Bunun adı Amr bin Abdillah'tır. Bu nıvinin hafızası son zamanlarında zayıflamış, rivayetleri karıştırmıştt. Rlivisi İbn-i Ayyaş'ın ondan bu halinden önce mi sonra mı rivayette bulunduğu açıklığa kavW?mamıştır. Bu itibarla İbn-i Ayyaş'ın rivayet zamanı açıklığa kavW?unca,. ya kadar Ebü İshak'ın hadisinin sıhhat durumu hakkında bir şey söylenemez.

 

 

AÇIKLAMA:     Zevaid nevinden olan bu hadisi Ahmed de rivayet etmiştir.

Sahabilerin ihramdan çıkmaya yanaşmamalan durumuyla ilgili olarak Sindi şöyle der: Sahabilerin Resül-i Ekrem (s.a.v.)'in emir ve talimatına karşı çıkmalan düşünülemez. Sahabiler Resül-i Ekrem (s.a.v.)'in ihramdan çıkmıyacağını anladıkları için O'na uymaya düşkünlükleri nedeniyle ihramdan çıkmayı arzu etmemiş olabilirler. Amaçlan dileklerinin Resül-i Ekrem (s.a.v.) tarafından kabul buyurulması idi. Onlar herhalde bu ümidle ihramda kalmayı O'na sezdirmek istemiş olabilirler.

 

Sindi . nin yukardaki yorumuna şunu ilave edeyim ki, diğer sahih ve sabit rivayetlerden anlaşıldığı üzere sahabiler istisnasız Resül-i Ekrem (s.a.v.)'in talimatına uydular ve O'nun emrine uygun olarak hareket ettiler. 2981 ve 2983. hadisler de bu durumu ispatlar.